De Lions Leusden organiseren naast goede doelen acties ook regelmatig lezingen met eigen sprekers of sprekers van buiten de club over heel diverse onderwerpen. Dit zijn lezingen die door en voor de leden worden georganiseerd.

Onderstaand een reeks van sprekers en hun verhaal:

Dierenarts en specialist in het welzijn van (ren)paarden: Johan Oosterloo

 

Compleet met mobiele paardenkliniek, werden we door Johan bijgepraat over deze bijzondere vorm van artsenij. Met een bijzonder groot gevoel voor humor en een enorm relativeringsvermogen werd zijn verhaal ondersteund door de nodige anecdotes. Geen modieuze PowerPoint maar een volkswagenbus vol met moderne apparatuur en middeleeuwse werktuigen werd het vak aan de groep getoond. Erg leuke en amusante lezing. 

Niels van Doorn, Universitair Docent  De Waarde(n) van het Sociale: Het Internet, Web 2.0 & Social Media

 

Presentatie door Niels van Doorn, Universitair Docent op het gebied van Nieuwe Media en Digitale Cultuur. De presentatie zal zich richten op de verschillende vormen van waarde die worden geproduceerd en gecirculeerd op de diverse social media platforms waar velen van ons dagelijks mee te maken  hebben.

Roderik van Seumeren Managing Partner Meemaken B.V. – Mammoet, de Koersk en verder ondernemen

 

Presentatie door Roderik van Seumeren over zijn carrière, het familiebedrijf Van Seumeren en de overname/ uitbouw/ verkoop van Mammoet. Roderik zal ook een film vertonen over de berging van de Russische onderzeeër Koersk en de achtergronden hierbij. Tenslotte gaat hij in op de filosofie achter MeeMaken BV

 

Landgoed ISVW / Het Filosofenpad – Erno Eskens directeur cursusinstituut ISVW

 

Na Heidelberg en Kyoto heeft ook Nederland nu een eigen Filosofenpad. Het pad begint op Landgoed ISVW in Leusden en voert langs borden met citaten en kleurenetsen van filosofen. De wandelaar komt Aristoteles, Erasmus, Spinoza, Jean-Jacques Rousseau en Peter Sloterdijk tegen. Erno Eskens houdt een korte inleiding over Filosofie in het algemeen het “Filosofen pad” in Leusden. Ook zal hij vertellen over de oorsprong en activiteiten van het I.S.V.W.

Remco Reiding – Russisch ereveld

 

Remco houdt een lezing over de historie en zijn onderzoek, dat in boekvorm is gepubliceerd, naar de russische gevallenen die zijn bijgezet op deze rustplaats. Aanvankelijk alleen bekend bij de beheerders van de rusthof, maar door Remco zijn inzet ook bij 188 families van nabestaanden. Aansluitend bezoeken we de rusthof voor een rondleiding

 

Dennis Stufkens – Tennet Transmission Services

 

Dennis zal uitleg geven over de infrastructuur en ontwikkelingen die ons landelijke hoogspanningsnet aangaan. Met het ook op energieverbruik, slimmere opwekking, internationalisering van onze energie-industrie en ook de off shore projecten.

Wout van Kooij - historische boerderijen in Leusden

Wout van Kooij, onze eigen Leusdense dorpshistoricus, verzorgt een presentatie over de vroege streekontwikkeling en de ruimtelijke ordening met historische boerderijnen en landhuizen in de gemeentelijke regio Leusden. Een interessante en boeiende avond over onze eigen dorpshistorie

 

 Gerrit van der Ham – SKHV

 

We hebben voor deze avond uitgenodigd de heer Gerrit van der Ham. Gerrit van der Ham is directeur bij Intrema. Hij gaat iets vertellen namens het bestuur van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over de geschiedenis en het heden van de militaire luchtvloot.

De SKHV is in 1969 opgericht door een groep voormalige jachtvliegers, en bezitten inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid historische vliegtuigen, die ook in diverse speelfilms hebben gefigureerd, waaronder Soldaat van Oranje.

 

Carel Martens ZyLAB – eDiscovery: Amerikaanse claimculteer ook iets voor u !?

 

Er zijn vele vormen van E-discovery. Allemaal gericht op informatie verzoeken en inbeslagnames van moderne communicatie. Er wordt dieper ingegaan op de Oorsprong, Incidentgedreven informatieontsluiting, Juridische “incidenten” en een reeks Nederlandse voorbeelden.

 

Albert Dragt – elfstedentocht 1986

 

Ons mede lid Albert Dragt vertelt aan de hand van foto’s en documenten, de aanloop en de verloop van zijn dag, toen hij zelf deelnam aan deze tocht. Ook horen we over de ervaringen van een vergelijkbare tocht, die later nog eens voor verwarring zorgde bij de tocht van 1986, in het toen gesloten Polen/Oost Duitsland.

 

Chris Bakker Utrechts landschap – De Ecologische Hoofdstructuur

 

Chris Bakker gaat ons het een en ander vertellen over het Utrechts Landschap en enkele projecten in onze omgeving. O.a. over de wildviaducten, de Schammer, de rol van de A28 en het waterbeheer. Wat allemaal is uitgewerkt binnen de ecologische hoofdstructuur in de regio Utrechtse Heuvelrug

 

Riette Blacquiere CEO American Chamber of Commerce – Zaken doen in America voor NL bedrijven

 

American Chamber of Commerce –Riette Blacquiere is Chief Executive van de American Chamber of Commerce (AmCham) in Nederland en zal een verhaal houden over Amcham en de economische betrekkingen tussen NL en de VS.

 

 

Herman Sol – Rondgang over Landgoed Pals en de Vliegbasis

 

Vanwege zijn rol binnen de aanpassing van dit gebied voor publieke recreatieve taak, verzorgt ons mede lid Herman een presentatie en een fietstocht over deze terreinen, waar de hekken nog gesloten zijn voor de gewone burger. de tocht gaat over de start- landingsbaan en langs oude brandstof en minutie depots. En we bekijken een orginele vliegtuig shelter.

 

Rugby Coach Rich Weaver over de Rugby Sport

 

Rich Weaver is onze gastspreker. Hij gaat ons wat vertellen over American Football en de invloeden van de sport op de cultuur. En uiteraard alles over spelregels en anecdotes uit zijn carriere als professionele coach. 

 

 

Historica mevr. Mijnssen – Dutilh archivaris van het Waterschap Vallei en Veluwe – over de Eemvallei

 

Een zeer interessante spreker: mevr. Mijnssen – Dutilh, archivaris van het Waterschap Vallei en Veluwe zal een presentatie geven over de studie die zij heeft gemaakt van de ontstaansgeschiedenis van het Eemland en de Gelderse Vallei vanaf het jaar 777 tot heden. Zij heeft daarover twee boeken gepubliceerd : “Amersfoort lag aan zee”, wat de periode 777 – 1616 behandelt en “Een vallei vol water” over de periode 1616 – 2011. Aan de hand van zeer oude kaarten en documenten heeft zij de ontstaansgeschiedenis van dit gebied zeer goede gedocumenteerd kunnen beschrijven

 

Malcolm Burg oprichter en partner in het bedrijf Streekmolen - Gezond en duurzaam eten

 

Streekmolen is opgericht in 2012 door Malcolm Burg en David Boven, twee jonge ondernemers met een passie voor gezonde voeding. Streekmolen wil een verbinding vormen tussen de stad en het platteland. Momenteel is de voedselketen ernstig versmald, waardoor de marktverhouding scheef is gegroeid. Ongeveer 85% van wat de consument in de supermarkt betaald blijft in de voedselketen hangen (voornamelijk bij de grote supermarktketens) en slechts 15% gaat uiteindelijk naar de boer. Hier wordt in de lezing dieper op ingegaan

 

Rondleiding “de nieuwe stad / Prodentfabriek”  – Lions Club Amersfoort

 

 

 

Leo Janssen DHV – over het Klimaat-optimaal verbouwen van hun Hoofdkantoor

Deze avond staat in het kader van het thema energie, en wel hoe we hier op kunnen bezuinigen.We hebben voor deze avond uitgenodigd de heer Leo Janssen. Leo Janssen is werkzaam bij DHV, en is directeur Projecten. Hij gaat iets vertellen over het renoveren van het alom bekende DHV gebouw, aan laan 1914, zodat deze van een huidig energieverbruiks G-label op een A-label terecht kan komen. Daardoor krijgt het gebouw dezelfde energieprestatie als een nieuw kantoor.

 

 

Frank van der Wal IBM - Innovatie Technologische ontwikkelingen uit de VS in de komende 5 jaar

 


In deze levendige presentatie gaat Frank in op de technologische ontwikkelingen die vanuit IBM Research op ons af komen. IBM Research is het grootste research instituut dat eigendom is van een bedrijf. IBM Research heeft een aantal zeer interessante ontwikkelingen gedaan in het verleden waar even naar gerefereerd wordt. Vervolgens wordt er stil gestaan bij de huidige stand van technologie op een begrijpelijke wijze. Aan de hand van alledaagse voorbeelden worden een aantal interessante ontwikkelingen gepresenteerd. Tenslotte wordt er in gegaan waar we naar toe gaan op gebied van technologie.

 

 Lt.Kol.J.J.Sijl  VDM - Nieuw Milligen Vluchtleidingssysteem Klu.

Bezoek aan het centrum voor Luchtmachtoperaties en Aircontrolling vanuit de “bunker” in Nieuw Milligen.

Een rondleiding en maaltijd verzorgd door de basiscommandant. Lt.Kol.J.J.Sijl  VDM

 

Professor Sibout Nooteboom - “Nieuwe visies op leiderschap in een complexe wereld”

 

Tijdens deze derde bijeenkomst met als titel “Nieuwe visies op leiderschap in een complexe wereld” neemt Sibout Nooteboom, docent aan de Erasmus Universiteit en medeauteur van “Kwartiermakers van de toekomst”, ons in zijn presentatie mee op een bijzondere reis langs innoverend leiderschap.

 

Annemieke Vermeulen – over haar burgemeesterschap in Leusden

 

Naast een wederzijdse kennismaking en een onmoeting tussen een gemeentelijk bestuurder en de Lions als een netwerk club in haar regio, zal Annemieke praten over haar loopbaan, de verbinding daarvan met Leusden en feiten die horen bij haar ambt.

 

Bij gastclub Lions Amersfoort – de Nieuwbouw Ziekenhuis Amersfoort

 

In 2013 opent het nieuwe ziekenhuis haar deuren aan de Maatweg in Amersfoort. In een presentatie gegeven door André Willems, coördinator binnen het bouwteam van het Meander, wordt ingegaan op de status van de activiteiten, het ontwerp en het verwachte eindresultaat van de bouw. André zal ingaan op vraag wat de gebruikers, de patiënt, de klant, de bezoeker, het personeel, de arts, mogen verwachten van het nieuwe ziekenhuis.

 

Door Joost Sijl - Bericht uit het uitzendingsgebied

Een praatje bij een plaatje naar aanleiding van missies naar Rwanda (foto’s), Irak, Kirgizië en anderen.

Lt.Kol.J.J.Sijl  VDM